Web orjentisani informacioni sistem za podrsku procesa prodaje i servisiranja u malim preduzećima – Ljiljana Ristić

24.04.2009.

Ljiljana Ristić je pred prilično praznom salom održala predavanje o Web orjentisanim informacionim sistemima za podršku procesa prodaje i servisiranja u malim preduzećima. Silom prilika, ovo je bilo poslednje predavanje na ovogodišnjoj E-trgovini.

Ovaj rad se zasniva na predstavljanju web rešenja za podršku procesu prodaje i servisiranja multifunkcionalnih uređaja i/ili profesionalnih fotokopir mašina.

Ljiljana Ristić - Web orjentisani informacioni sistem za podrsku procesa prodaje i servisiranja u malim preduzećima

Ljiljana je prvo predstavila kako je sistem funkcionisao korišćenjem Excel-a, iz čega se videla jasna potreba za njegovom modernizacijom i usavršavanjem. Usled velike količine podata, došlo se do razvoja web baziranog rešenja, pravljenog po ERP modelu.

Zatim je dotično rešenje i predstavljeno. WinXP kao server, PHP + MySQL na Apache serveru. Uh. Citiramo: “Na početku je korišćen otvoren Internet, a kasnije je prebačano u lokal zbog bezbednosti podataka“. Uh uh.

Upitana o konceptu Linuxa i VPN-a, Ljiljana nije rekla ništa konkretno, osim da programeri kada nešto žele da izmene, to rade tako što server odnesu, i u bezbednosti svoga doma/ofisa odrade šta je potrebno.

Kao zaključak je navedeno da je sistem rešio postojeće probleme, i da je postignuta veća efikasnost i efektivnost poslovanja, uz dobijanje fleksibilnog rešenja koje se dalje može proširivati.

Autor: Vladimir Trkulja

2 komentara

24.04.2009. @ 22:17

Baš me interesuje da pogledam ovaj kompletan rad u zborniku. Izgleda da u ovom slučaju cilj opravdava sredstvo, makar ono bilo winxp server, nedostatak secure pristupa spolja, nošenje servera kod programera…

M- Jovanović
26.04.2009. @ 12:50

Ja sam autor prve verzije ovog softvera.

Cilj vrlo opravdava sredstvo u ovom slučaju, zahvaljujući ovome su potpuno eliminisali jedno radno mesto bez značajnog dodatnog opterećenja ostalih zaposlenih.

Nešto sasvim drugo je su tehnička ograničenja koja je kompanija postavljala i stihijsko planiranje novih mogućnosti. VPN je bio tema diskusije nekoliko puta uvek sa negativnim odgovorom zbog “bezbednosti podataka” iako na tom serveru nema drugih aplikacija. Linux je odbijen kao rešenje zato što nikada nisu radili sa njim, WinXP i nije bio neki problem. Na kraju je njima aplikacija donela solidne uštede i ubrzala rad.

Ne radim na ovom projektu više tako da ne znam kakva je sada situacija.


DODAJ KOMENTAR